Őszi időszakra néhány hasznos tanács
Ősszel nem csak a természet, mi is változunk: zárkózottabbak leszünk, nem szívesen mozdulunk ki a lakásból. A nyári szabadságok után visszakényszerülünk az íróasztal mellé, a gyermekek pedig ismét az iskolapadot koptathatják.
Mit tehetünk annak érdekében, hogy jó kedélyünket, és egészségünket is megőrizzük?
Jó közérzet központ
Egy évvel ezelőtt egyik kedves vendégemtől kaptam az ajánlást a „Jó közérzet központ” vitaminjaira.(lásd vendégkönyvi bejegyzéseknél Bátki Fazekas Zoltán ajánlását).” Azóta családommal és már több vendégemmel is ezeket a termékeket fogyasztjuk. Jó szívvel ajánlom mindenkinek! Különös tekintettel a Kollagént. Legyen jó az Ön közérzete is!
jkvitamin.hu
Íme néhány hasznos tanács
Elsősorban legyünk tudatában annak, hogy a hidegben az ember szívesebben fogyasztja a nehezebb, hizlalóbb ételeket, kevesebbet mozog, és így tavaszra fölszedhetünk pár kilót. De ne feledjük azt sem, hogy ősszel az ember könnyebben betegszik meg. Ha továbbra is könnyű ételeket fogyasztunk nem nő meg az alvásigényünk, és megőrizzük vitalitásunkat is. Előzzük meg tehát a problémákat!
Készüljünk fel a hideg napokra!
Még vásárolhatunk hazai idénygyümölcsöket, zöldségeket. Igyekezzünk ezekből minél többet fogyasztani, hogy vitaminraktárainkat feltöltsük. Télen kevesebb a boltban kapható zöldség és gyümölcs vitamin és ásványi anyag tartalma, így érdemes az őszi hónapokban minél változatosabban fogyasztani ezekből a hazai csemegékből. Így biztosíthatjuk azt, hogy szervezetünk kellő mennyiségű vízben oldódó vitaminhoz jusson, amelyek közül a C-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a nátha és a megfázás megelőzésben.
Az őszi hónapok végén, ha elfogynak az idénygyümölcsök, ne feledkezzünk meg a citrusfélékről, és a savanyúságokról sem. A savanyítás több értékes vitamin mellett megőrzi például a káposzta magas C-vitamin tartalmát. A vitaminhiányos táplálkozás a szervezet immunrendszerében sejtszintű károsodást okoz, így megnő az ilyenkor amúgy is gyakoribb megfázásos betegségek kialakulásának az esélye. Emellett az ilyenkor szüretelt gyümölcsöknek, zöldségeknek magas az antioxidáns tartalmuk is; hasonlóan a flavonid tartalmukhoz, amelyek bizonyítottan hatásos rákmegelőző anyagok.
Télen a mozgás hiánya, a kevesebb napsütés, a kevesebb zöldség, gyümölcs fogyasztás illetve a fent említett okok miatt megnő a szervezetben a szabad gyökök mennyisége. Az egészséges táplálkozás mellett még számos dolgot tehetünk, hogy semlegesítsük ezeket a káros anyagokat: igyekezzünk átmenteni nyári aktivitásunkból valamit a hidegebb napokra is. A mozgás jó hatással bír a szervezet egészére: csökkenti a koleszterinszintet, nagy szerepe van a szervezet energia egyensúlyának megőrzésben, és a kedélyünk is derűsebb marad. Öltözzünk fel melegen, és sétáljunk nagyokat az őszi napsütésben.
Ilyenkor már nem olyan erős a nap sugara, ezért a napsütés jótékonyan hat a szervezetünkre, hozzájárul a D-vitamin raktárak feltöltéséhez. Továbbra is fogyasszunk minél több folyadékot: míg nyáron elsősorban a meleg miatt, ősszel és télen a szervezetünk megfelelő működése igényli a bőséges folyadékbevitelt. Ha napi 1,5 – 2, akár 3 liter folyadékot megiszunk a vesénk és a májunk méregtelenítő, salaktalanító feladatát hatékonyabban el tudja látni. Lehet ez a folyadék tea, ásványvíz, de ha nyáron nem fogyasztottunk, most jó hatásúak lehetnek a különböző gyümölcslevek. Vitamin tartalmuk alacsonyabb ugyan mint az érett lédús gyümölcsé, de kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a kiesett mennyiséget képesek pótolni.
Az ülő életmód egyeseknél magával hozza bélműködés lassulását. A székrekedés nem csak kellemetlen, de mivel a salakanyag tovább tartózkodik a bélben nagyobb eséllyel szívódnak fel belőle káros anyagok a szervezetbe, és könnyebben károsodik a vastagbél is. A megoldás természetesen nem a hashajtás, mert ahhoz rövid időn belül hozzászokik a szervezet. Ha a nyári hónapokban a karcsúságunk megőrzéséért fogyasztottunk teljes kiőrlésű termékeket, most különösen figyeljünk erre a jó szokásunkra. Amellett, hogy továbbra is segít megelőzni az elhízást, segít megelőzni a székrekedést is.
Ne csak a testünkre, a lelkünkre is figyeljünk: a nyári pihenés után; a gyermekek és a felnőttek is stresszesebb környezetbe kerülnek, így ha szervezetünket ez készületlenül éri, fogékonyabbak lehetünk a betegségekre. Kikapcsolódásként válasszunk olyan tevékenységet, ami megnyugtat, ellazít. Választhatunk jógát, különböző meditációs tréningeket, de már az is hatásos lehet, ha egy kanna meleg teával kellemes relaxáló zene mellet kicsit el tudunk vonulni, kiereszteni a fáradt gőzt. Érdemes elsajátítani néhány meditációs technikát, légzés gyakorlatot, így ezeket otthon is végezhetjük.
Hatásos lehet még a C-vitamin fogyasztása, ám aki hajlamos a vesekövesedésre, kerülje a megnövelt C- vitamin taralmú készítményeket. Megelőzésként, egy-két hétig 500 mg, betegség esetén pedig maximum egy hétig 1000mg C-vitamin fogyasztása ajánlott. Utóbbi két esetben csak akkor vásároljunk ekkora dózisú C-vitamin készítményt, ha egyéb vitamintablettát, multivitaminos innivalót nem fogyasztunk.
Az ősz azonban tartogathat pozitív élményeket is számunkra. A hosszabb esték lehetőséget nyújtanak arra, hogy mi magunk is kicsit elcsendesedjünk, és családtagjainkkal tartalmas órákat töltsünk együtt. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket, hiszen emberi kapcsolataink ápolása, a megértés, a szeretet és az összetartozás érzése fontos lelki egyensúlyunk, így közvetve egészségük megőrzésében is.
Házi orvosság
Kurkuma + méz
Ha nagyon gonosz lennék, akkor most azt mondhatnám, hogy ez a recept megfázáskor gyógyhatású, azonban ettől sokkal többre képes. Ez egy igazi gyógyital! Fölösleges felsorolnom, hogy mi mindenre jó, hiszen, akkor oldalakat kellene végig olvasnod.
A lényeg: ha valami betegséged van, vagy nincs, de szeretnél szuper-egészséges maradni, akkor készíts naponta 1 italt a lenti recept alapján, fogyaszd rendszeresen, és csak figyelj 🙂
Annyira hatásos, hogy még a daganatos megbetegedések ellen is bevetheted!
A kurkuma és a gyömbér immár tudományosan alátámasztva szó szerint pusztítja a rákos sejteket. A citrom lúgosító hatású, amit a rákos sejtek szintén nem bírnak. A méz pedig nagyon erős gyulladáscsökkentő, és rengeteg vitamint tartalmaz. Nem is kell ennél több.
Házi orvosság készítése
Hozzávalók:
1 dl méz
2 teáskanál őrölt kurkuma
1 citrom
3 cm friss gyömbér
2 liter víz
Elkészítés:
A mézet és a kurkumát egy habverővel jól összekeverjük, és egy üvegbe téve tárolhatjuk. Ha a pasztát forró, de nem forrásban lévő vízhez keverjük és citrommal, frissen reszelt gyömbérrel ízesítjük. De a mézes, kurkumás pasztát akár keverhetjük joghurthoz is. A vállalkozó szelleműek fokhagymával is keverhetik. 1 gerezd fokhagyma / 2 dl. Kellemes íze van és megvéd a betegségektől! Fogyaszd egészséggel!