Anolissi F.M.T.®

Mi az az Anolissi F.M.T.® manuál terápia?

Az F.M.T® Anolissi„Fascia Movement Terapy®”

Egy olyan rendkívül hatékony és komplex kezelési módszert állítottam össze 10 év alatt, amelynek lényege, hogy egy erős, mélyreható fizikai ingerhatást gyakorlunk  a szövetekre, amely hatására helyreáll a normál szöveti egyensúly, csökken a szöveti fájdalom, javul a keringés.  A kezelés közben érzékelt csigolyaelmozdulásokat finoman korrigáljuk, helyre igazítjuk.

A “fascia” latin szó, jelentése “szalag” vagy “pólya”. Ez a legelterjedtebb szövettípus a testben: mindenütt megtalálható. Ez a test infrastruktúrája. A fascia nem csak megadja a test alakját mind belül, mind kívül, hanem egyben vázat is szolgáltat a test összes rendszerének, mint a keringési rendszer, az idegrendszer és a nyirokrendszer. A fascia tehát úgy tekinthető, mint a lágy szövetek “váza”.
A fascia felszínek letapadhatnak, ami megakadályozza, hogy az izmok simán elcsúszhassanak egymás mellett a mozgás során. Ezeket a letapadásokat fel kell oldani, kezelés közben, hogy helyreállíthassuk a sima és fájdalommentes mozgásokat.

A fascia egészségi állapota meghatározza testünk állapotát és a korunkat. A fasciának tehát szüksége van a mozgásra,  és hidratálásra, hogy egészséges maradjon.  Ha a fascia laza, rugalmas és kellőképpen hidratált, az optimális teret biztosít a szervek hatékony működésére, így hosszú és egészséges életre számíthatunk. A technika tartalmaz kiropraktikai elemeket, kisizületi manipulációt, de elsősorban mélyfaszciás technika amellyel az izmokra és idegekre vagyunk hatással.

Egy gyógymód, mely a test strukturális egységének karbantartására helyezi a hangsúlyt. Egy konzervatív gyógymód, mely nem alkalmaz gyógyszeres és műtéti beavatkozást. Egy módszer, amely, karbantart és elősegíti a test helyes működését.

Egészséged kulcsa a GERINCEDBEN rejlik!

Fotó forrás: Pixabay

Vendégeim legtöbbször az alábbi panaszokkal érkeznek hozzám:

 • Derékfájdalom (lumbágó), isiász, gerincsérv, porckorongproblémák

 • Nyak- és hátfájdalmak, gerincferdülés, légzési nehézségek

 • Alsó és felső végtagok fájdalma, zsibbadása

 • Fejfájás, migrén, szédülés, fülzúgás

 • Váll-, csípő- és térdfájdalmak

 • Balesetek és különböző sérülések után

 • Várandós és szülés utáni állapotban

 • Megelőző céllal (gyermekkorban)

E problémák leghatékonyabb kezelési módja az F.M.T., amely a test belső öngyógyító működésével, erejével foglalkozik, az agy, a test és a gerinc összefüggésével és ennek az összefüggésnek a gyógyulásra és egészségmegőrzésre való hatásával.

 Mire van hatással az Anolissi F.M.T manuál terápia?

A manuál terápia képes sok tünetre pozitív hatással lenni. Főképpen mozgásszervrendszerbeli panaszoknál. A kezelés során kiderül, hogy vannak-e olyan eltérések a gerincben, melyek gátolhatják a kilépő idegpályák működését. Ezek az eltérések az alábbiak lehetnek:

 1. elmozdul a csigolya normális pozíciójából,

 2. ízületi blokk keletkezik,

 3. az elmozdult csigolya irritál egy kilépő ideggyököt.

Ha ez a három tényező fennáll, ezeket próbálja a manuálterapeuta helyre hozni, ezáltal befolyásolva a szervezet öngyógyító képességeit.

Hány éves kortól javasolt a kezelés?

Nincs korhatár. A kezeléshez használt módszerekkel és technikákkal alkalmazkodik a manuálterapauta a páciens korához. Egy újszülöttnél nagyon fontos az idegrendszer zavartalan működése a helyes fejlődés miatt, ebben segít a manuálterápiás igazítás, ami nem fáj a gyerekeknek! Időseknél szintén érdemes módosítani a technikákat a merevebb ízületek és izmok miatt.

Milyen rendszerességgel érdemes kezelésre járni, hogy hatásos legyen?

Ez nagymértékben függ attól, hogy Ön milyen egészségi állapotban jön kezelésre. Minden vendégem számára egyedi tervet készítek. Természetesen mindenki eldöntheti, hogy meddig kívánja élvezni az F.M.T. manuálterápia által biztosított egészségesebb működést, így hányszor kívánja igénybe venni a kezelést.

Az esetek többségében már elég 1-2 kezelés hogy tünetmentessé váljon a páciens. A tünetmentességet azonban fenn kell tartani és ehhez nem elég csak a terapeuta kezelése, hanem szükséges a páciens együttműködése is így az otthon végzendő önkorrekciós gyakorlatok végzése  elmaradhatatlan. Ebben az esetben tartós sikerre és tünetmentességre lehet számítani!

Kinek hasznos az FMT manuálterápia?

Kisbabáknak és gyerekeknek azért, mert a fejlődésük teljes mértékben függ attól, hogy az idegrendszerük hogyan működik. Időben megelőzhető helytelen mozgásminták, testtartások kialakulása (ha már látszik, hogy rossz az már nem megelőzés). Számtalan esés, sérülés (bútorokról, biciklivel, hintáról) éri őket. A manuálterápia nem a külső tünetekre helyezi a hangsúlyt, hanem az egyedi állapotfelmérés eredményeire.

Felnőtteknél és idősebb korban, a nem megfelelően karban tartott izmok, ízületek rugalmassága csökken. Egy bizonyos mértékben élettani, de nagymértékben életmódbeli tünetekről van szó. Ha már több évtizede valami nem működik megfelelően, az komoly gondokat tud okozni, ilyenkor a kezelést is befolyásolja és érdemes hosszú távon gondolkodni. Nem lehet évtizedek rossz működéseit fogalmazzunk így „elvarázsolni”. Sajnos a páciensek többsége hajlamos azt feltételezni, hogy amit sok éve nem tudtak nála rendbe hozni,, azt majd egyetlen manuálterápiás kezelés megoldja. Nem varázslatról csak varázslatos módszerről van szó, az egyik leghatékonyabb technika mert azonnal érezhető és látható eredménnyel működik.

A szervezetnek rendszeres karbantartás kell. Természetesen egyénileg változik, hogy kinek milyen rendszerességgel érdemes kezelésekre járni, nagymértékben az befolyásolja, hogy ki mennyit tesz meg a saját egészségéért, mozgással (gerinctorna), táplálkozással és a szellemi erőnlét frissítésével.