Receptek

Nos, küldök egy nagyon egészséges előételt, reggeli vagy vacsora receptet…de én egész nap tudnám enni!!! 🙂

Tonhalas túrókrém (erdélyi recept)

Hozzávalók:

  • 250gr finom túró (pl. Nádudvari) • egy tonhal konzerv • egy sárgarépa • savanyú uborka • egy kis fej gyöngyhagyma (azaz fehérhagyma, de ha nincs, negyed vöröshagyma is megteszi, vagy egy póréhagyma) • két evőkanál tejföl • só • petrezselyemzöld, vagy zöldkapor

Elkészítés:

Egy tálban összetörjük villával a túrót, hozzáadjuk a tonhalat az apróra vagdalt hagymát, zöldfűszert, 2ek. tejfölt. A sárgarépát megpucoljuk, apró-reszelőn lereszeljük, aztán egy vagy két savanyú uborkát is lereszelünk. Ez utóbbiakat hozzáadjuk a kikevert masszához. A végén ízlés szerint sózzuk. Friss kenyérrel, vagy pirítóssal mennyei vacsora, reggeli, vagy előétel…jó étvágyat!!!

Újhelyi Kinga

Macskaszem

Nagyon finom és kiadós. A tésztához:

  • 50 dkg liszt • 4 tojássárga • 15 dkg Rama • kb. 2 kávéspohár tej • 10 dkg porcukor • 5 dkg élesztő

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált dióbél • 20 dkg cukor • 1 cs vaníliás cukor • 4 tojásfehérje kemény habja • 1 kg magozott meggy

Elkészítés:

A tésztához valókból közepesen lágy tésztát gyúrunk és négy cipót készítünk. A cipókat kinyújtjuk téglalap alakúra és a két szélét megszórjuk zsemlemorzsával, és sorba rakjuk a meggyet. Feltekerjük mindkét oldalon és a közepén kicsi üres részt hagyunk. Az üres részbe töltjük a habos diókrémet (ehhez a cukros tojásfehérjehabba forgatjuk óvatosan a darált diót). A tésztacsík két oldalát megkenjük tojássárgával és mehet az előmelegített sütőbe. Kihűlve szeleteljük.

Édesanyám sajtos sós rúdja

  • 20 dkg zsír • 30 dkg vaj • 1 tejföl • 1 nagy evőkanál só • 5 tojás sárgája • 1 kg liszt • 1 csomag élesztő • 1 dl tej

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk 2 órát pihentjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és vékony rudakat vágunk belőle, tojással megkenjük és sajttal megszórjuk. Forró sütőben aranysárgára sütjük.

Nagyon finom, kiadós sokáig eláll.

Kacsaúsztató recept

Tavaly a lányommal megcsináltuk, kicsit babrás de nagyon mutatós és finom!

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg zöldségkeverék • 450 g tejföl • fél tubus nagy majonéz • kevés citromlé • fél ek. cukor • őrölt feketebors • só • 5 főtt tojás • szemes fekete bors • 1 főtt burgonya • sárgarépa

Elkészítés:

A zöldségmixet sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. Közben elkeverjük a tejfölt a majonézzel, cukorral, citromlével, majd sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a kihűlt zöldségekkel. A tojásokat megfőzzük, kettévágjuk. A főtt krumplit megpucoljuk, összenyomkodjuk és kis golyókat formázunk belőle: ez lesz a kacsa feje. Egész borsból és sárgarépából elkészítjük a kacsa szemét, csőrét a szárnya pedig zöldséglevél. 🙂 Majd ráültetjük a salátára.

A nyuszis süti recept

Itt a húsvét! Nagyon mutatós egyszerűen elkészíthető süti.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt • 1 tk cukor • 2,5 dkg élesztő • 2 tk só • 20 dkg tejföl • 60 ml víz • 4 dkg vaj • 1 tojás

Elkészítés:

A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt meg lehet futtatni is, én nem szoktam. Sima dagasztóprogramon szép fényes, lágy tésztát dagasztunk. A liszt mennyisége tejföl függő. Én 20% os tejfölt használtam. Ha lágy nagyon a tészta akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet hozzáadni. Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. Kb 6 dkg-os pici cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és konyhai, vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk. Ezután a szemeket rakhatunk, pld. szemes borsból. Tojással lekenjük és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő felmelegszik. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.