Meridiánok

Érdekes cikket találtam a Természetgyógyász magazin oldalán a Meridiánokról:

 

Mivel saját technikámnál az F.M.T. (Fascia Movement Terapy)-nél, valamint a Dorn és Breuss masszázsnál, és a nyirokmasszázsnál is elkerülhetetlen a meridiánok kezelése, gondoltam megosztom ezt az információt a kedves honlapomra látogatókkal.

Bizonyára mindenki érzett már egyszer-másszor valamiféle titokzatos, megmagyarázhatatlan fájdalmat valahol a testében. Azon is sokan elgondolkodtak már, hogy vajon miért pont ott fáj, miért pont ott van egy pattanás, vagy egyéb látható vagy láthatatlan tünet, hisz a szervezet semmit nem ok nélkül tesz! Tény hogy a földön az emberi szervezet a leghatékonyabban működő legcsodálatosabb organizmus. A keleti diagnosztika a szervezet mély szintű,  ugyanakkor még is gyakorlatias megértéséről szól. A testben és testen megjelenő fájdalom sokat elárul azokról a folyamatokról, amelyek odabent folynak. Mindegyik a viselkedésünkről, vagy gondolkodásunkról mond valamit. Ez a meridián diagnosztika, a testről olvasás egyik kulcsfontosságú módszere.

 

 • A meridiánok energiavezetékei megközelítőleg úgy hálózzák be testünket, mint ércsatornáink és idegpályáink. A csi a „szellemi” vér, mely úgy áramlik a meridiánokban, mint a vér az erekben. A meridiánok kölcsönös összefüggésben állnak a csakrákkal. Ha az energiaközpontokban csökkent vagy túlműködés jelentkezik, akkor a meridiánban is energiacsökkenés vagy fokozott működés érzékelhető. Tizenkét fő meridiáncsatorna van, melyek párban helyezkednek el, hat jin és hat jang, valamint a két fő vezeték, a befogadó és a kormányzó.
 • Mivel a tizenkét meridián és a két fő vezeték, a befogadó és a kormányzó egymással összekapcsolódnak, a meridiánrendszert szerteágazó hálózatként vagy csatornarendszerként is elképzelhetjük, melyben az életenergia zárt pályákon áramlik. Minden meridián egyszerre van kapcsolatban egy vagy több szervvel és a csakrákkal. Összeköttetést hozva így létre a láthatatlan életerő, a csi és a fizikai test szervei között. A finomenergia felvétele a csakrákon keresztül történik, és a meridiánvezetékeken szállítódik a test létfontosságú szerveihez.

 

 • Ha az energiafelvétel bármelyik pontján zavar keletkezik – alulműködés vagy túlműködés -, akkor a meridiánok speciális pontjain történő ráhatással gyógyíthatjuk testünket. Különleges technikákkal: akupunktúrával, akupresszúrával, reflexpontmasszázzsal hatékonyan kezelhetők az energiavezetékekben keletkezett rendellenességek. Mivel a meridiánok a fizikai test egészével szoros energetikai kapcsolatban vannak, testünk pedig lelkünkkel és szellemünkkel alkot közösséget, a különböző események és érzelmi ráhatások legyengíthetik vagy felerősíthetik testünk egészét. Azok, akik különféle helyreállító technikákat alkalmaznak a meridiáncsatornákon, úgy is igyekeznek oldani az energiaáramlásban található gátakat, hogy lelki megközelítés útján pszichikai programot is adnak ahhoz, hogy harmóniába hozható legyen az energia egyensúlya, valamint az energiaáramlásban található gátakat még azelőtt próbálják helyreállítani, mielőtt azok betegségként jelentkeznének a fizikai testben. A gyógyításra szoruló jin vagy jang szervhez tartozó meridiáncsatornát, illetve az azon elhelyezkedő energiapontokat kell kezelni ahhoz, hogy a hozzá tartozó testrészben helyreálljon az erőegyensúly.

 

 • A kínai orvoslás szerint 59 mellékmeridián van a testben. Az indiai gyógyítók szerint viszont több százról, sőt ezerről is beszélhetünk.
 • A meridiánvezetékek hivatottak arra, hogy a csakrákból a csit szállítsák, oda-vissza keringessék. Mindegyik vezetéken vannak bizonyos helyek, érzékeny pontok, apró bemélyedések, melyek azt szolgálják, hogy akupunktúra- vagy akupresszúrapont-masszázzsal a csi-energiára hatással tudjunk lenni. Ezáltal egyben kezelni lehet a vezetékekben az energiaáramlás minőségét, és így a hozzá tartozó belső szervben lévő rendellenességeket.
 • A meditációs és csi-kung gyakorlatok során lehet érzékelni a csi áramlását, de akupunktúra- és akupresszúramasszázs során is nyomon követhető a csi-áramlás útvonala.

 

Hogyan befolyásolják a meridiánok közérzetünket?

 • Az akupresszúrapontok kezelésével fokozhatjuk a jó közérzetet, mivel így egyidejűleg a meridiánokra és a csakrákra is hatást gyakorolunk, több síkon is hatva ezáltal az energia-egyensúlyra. A meridiánok és a csakrák a lélek kommunikációs eszközei, a test által oda-vissza ható kapcsolatrendszer. Ha a lelket a testen keresztül nézzük, azt jelenti, hogy pl. a betegséget egy lelki probléma jeleként értelmezzük. Így lesz a kellemetlen betegségből felhívás, hogy többet törődjünk önmagunkkal, hogy több szeretettel, idővel ajándékozzuk meg önmagunkat, és hogy figyeljünk befelé. A betegség először a mentális vagy a lelki síkon alakul ki, majd megjelenik a fizikai testben is, ha nem történik meg a tévedés helyesbítése vagy gyógyítása. Gyakran már abban a pillanatban bekövetkezik a gyógyulás, ha perspektíváinkat és szemléletmódunkat megváltoztatjuk. Építsünk be mindennapjainkba pozitív gondolatokat, és ismételjük el ezeket többször. Ezáltal is megtapasztalhatjuk hogy az energia áramlani kezd, és valami új keletkezik. A megerősítések kivezethetnek minket a negatív életfelfogásból, és segíthetnek az életet pozitív szemszögből megélni. A teljes gyógyulás mindig magába foglalja a test egész környezetét, nem korlátozódik csupán egy szervre vagy tünetre.

 

A test meridiánjaihoz tartozó hat jin és hat jang szerv

 • Hat jin szervet neveznek meg a kínai gyógyítók. Ezek a test mélyebb rétegében találhatók. Feladatuk a test számára nélkülözhetetlen anyagok termelése, raktározása és szabályozása. A hozzájuk tartozó meridiáncsatornát ezekről a szervekről nevezték el.
 • Jin szerveink: tüdő, lép, hasnyálmirigy, szív, vese, máj és szívburok.
 • A jang szervekből is hat van, amelyek általában üregesek. A mozgással és a test anyagainak megváltoztatásával foglalkoznak, illetve a vízháztartást és a hőmérsékletet szabályozzák.
 • Jang szerveink: vastagbél, gyomor, vékonybél, húgyhólyag, epehólyag és a hármas melegítő, ami nem szerv.
 • A két fő irányító összefogó meridián elöl középen a jin befogadó és hátul középen a jang kormányzó.
 • Minden meridiánvezetéknek van egy-két-órás időzónája ,amikor a legerőteljesebben dolgozik a hozzá tartozó szerv, ezt maximumidőnek nevezzük. Ez természetesen maga után vonja, hogy van olyan idő is, amikor ugyanez a szerv a legalacsonyabb intenzitással működik, ezt minimumidőnek hívjuk.
 • Időzóna-változásnál ezek az időpontok elcsúszhatnak, és felborulhat a szervezet biológiai egyensúlya. Az alvás és a bevitt tápanyagok minőségére, valamint az anyagcsere-folyamatra való tudatos, pszichés odafigyeléssel (salakanyagok rendszeres ürítése) visszaállíthatjuk a szervezet bioritmusát. A különböző légzőgyakorlatokkal, masszázzsal és testmozgással is segíthetünk visszabillenteni a szervezet erőegyensúlyát.

 

Meridiánok Maximumidő Minimumidő
Tüdő – jin 3.00–5.00 15.00–17.00
Vastagbél – jang 5.00–7.00 17.00–19.00
Gyomor – jang 7.00–9.00 9.00–11.00
Lép, hasnyálmirigy – jin 9.00–11.00 19.00–21.00
Szív – jin 11.00–13.00 23.00–1.00
Vékonybél – jang 13.00–15.00 1.00–3.00
Hólyag – jang 15.00–17.00 3.00–5.00
Vese – jin 17.00–19.00 5.00–7.00
Szívburok – jin 19.00–21.00 7.00–9.00
Hármas melegítő – jang 21.00–23.00 9.00–11.00
Epehólyag – jang 23.00–1.00 11.00–13.00
Máj – jin 1.00–3.00 13.00–15.00
 • Sorban a meridiánok: tüdő – vastagbél, gyomor – lép – hasnyálmirigy, szív – vékonybél, hólyag – vese, szívburok – hármas melegítő, epehólyag – máj.
 • Minden meridiánunknak van egy kiegészítő meridiánja, mely az ellenkező pólust képviseli, így alkotnak egy teljes zárt energiakört, melyben egyenlő arányban oszlik meg a jin és a jang energia. Ha a meridiánhoz tartozó szervet kezeljük, akkor mind a jang, mind a jin meridián energetikai kezelését használhatjuk, mert egymás hatékonyságát növelik.

 

Tüdőmeridián – T

 • A meridián iránya: A tüdőmeridián a kulcscsont külső szögleténél kezdődik, és a váll elülső oldalán halad végig, a felkar hajlító oldalán a könyökig. Majd az alkaron és a hüvelykujj körömágyánál végződik.
 • A meridián feladata: A tüdőmeridián felelős a légzési energia képzéséért, a légzésért, a bőrért, a hajért. Pszichikai síkon a teljesítőképességet és a rátermettséget képviseli, az élet elfogadását és adását. Ha a meridián alulműködik, bánat és depresszió a következménye.
 • Kiegészítő meridiánja: vastagbél.
 • Energiapólusa: jin.
 • Csakrája: 5 – torokcsakra.
 • Túlműködési tünetei: egyenetlen légzés, asztma, feszítés a mellkasban, légcsőhurut, székrekedés, erős hang.
 • Alulműködési tünetei: életenergia-hiány, kevés kitartás, gyors kimerülés, gyenge hang, sápadt arcszín, érzékenység a hidegre, köhögés, légzési nehézségek, székrekedés okozta túlsúly.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüdőmeridián és erősítő gyakorlata

 

 • Megerősítései: A pszichikai és energetikai minőségeknek megfelelően a tüdőmeridiánt az alábbi megerősítésekkel mentálisan is támogathatjuk. A megerősítéseket mindig pozitív érzelmi töltéssel, hittel, akarva, átéléssel gondoljuk, mert csak úgy működnek hatékonyan.

Szabad ember vagyok, újra könnyedén lélegzem, eljött a megújulás pillanata, magamhoz veszem az isteni eszméket, melyekből az élet ereje és a bölcsesség árad. Képes vagyok befogadni az élet teljességét szeretetben, az élet teljességét élem. Szabad ember vagyok, és azt teszem, amit szeretek.

Vastagbélmeridián – VAB

 • A meridián iránya: a mutatóujj körömágyának hüvelykujj felőli oldalán kezdődik, áthalad a kézháton, a csuklón, az al- és a felkaron, aztán a vállon és a nyakon. A száj körül, majd az orrcimpa mellett végződik.
 • A meridián feladata: A vastagbél- meridián a táplálék átalakításáért, közbenső tárolásáért és a kiválasztott salakanyagok továbbításáért felelős. Pszichikai minősége területén a nagyvonalúságot, a bizalmat, a tudatosságot képviseli.
 • Kiegészítő meridiánja: tüdőmeridián.
 • Energiapólusa: jang.
 • Csakrája: 1 – gyökércsakra.
 • Túlműködési tünetei: állandó elégedetlenség, ezáltal kevés öröm, merev mimika, megfázások, herpesz, torokfájás, eldugult vagy folyó orr, orrvérzés, láz, szénanátha, bőrviszketés, allergiák, felpuffadt altest, székrekedés vagy hasmenés, aranyér.
 • Alulműködési tünetei: A minőségek mohóságban és gátlástalanságban nyilvánulnak meg. Könnyen csalódik. Függőségen él, döntőképesség és a pozitív gondolatok hiánya. Félelem a hidegtől, fagyoskodás, eldugult orr, szénanátha, allergiák, gyakori gyulladások, székrekedés, hasmenés, bélhangok.

 

Vastagbél meridián és erősítő gyakorlata

 

 • Megerősítései: Elégedett vagyok azzal, amim van, békésen és boldogan élek a mában. Örülök a tulajdonomnak, elégedett vagyok.

 

Gyomormeridián – GY

 • A meridián iránya: A gyomormeridiánnak kezdetben két iránya van, az egyik ága a szemüregnél kezdődik, az orr mellett halad el az alsó ajakig, a másik a hajtőnél kezdődik a halánték és a homlok között. Párhuzamosan halad lefelé az alsó állkapocsig. Itt találkozik a két ág, és együtt haladnak tovább az ábra szerinti vonalakon a felsőtesten, majd a comb elülső oldalán, a lábszáron a második lábujj körömágyáig.
 • A meridián feladata: A gyomormeridián a táplálék felvételéért és megemésztéséért felelős. A tápanyag tengerének is nevezik. A gyomormeridiánhoz a következő pszichikai tulajdonságokat kapcsoljuk: fogékonyság, megérzés, tapintat, félelem az újtól, a változástól.
 • Kiegészítő meridiánja: lép-, hasnyálmirigy-meridián.
 • Energiapólusa: jang.
 • Csakrája: 3 – napfonatcsakra.
 • Túlműködési tünetei: mindig siet, túlórázik, gyakori megfázás, herpesz, merevség a vállakban, gyomortáji görcsök, hasfájás, székrekedés, menstruációs panaszok, étvágy nélküli evés.
 • Alulműködési tünetei: Állandó, könnyű fáradtság, sokat kell pihennie, gyakori ásítozás, félénkség, krónikus gyomorproblémák, gyomorsüllyedés, hideg érzés a gyomorban, petyhüdt izomszövet, rendszertelen étkezés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyomormeridián és gyakorlata

 • Megerősítései: Örömmel nézem a személyiségem fejlődését, mindennap nyitottan várom az új élet élményeit, nap mint nap, minden pillanatban befogadom az újat, örömmel fogadom az új szituációkat. Kíváncsian várom, amit az élet hoz nekem. Életem változatos, érdekes és gyönyörű.

 

Lép-hasnyálmirigy meridián – LH

 • A meridián iránya: A lép-hasnyálmirigy meridián a nagylábujj körömágyának külső oldalán kezdődik, és a láb belső oldalán húzódik végig a lágyékon és a hason, majd oldalirányban halad. A mellbimbó mellett fut tovább, és a kulcscsont alól éles szögben lefordulva, a hónaljvonalban fejeződik be.
 • A meridián feladata: A lép-hasnyálmirigy meridián a vérképzésért, a kötőszövetekért (cellulitisz) és a nyirokrendszerért felelős. Így kapcsolatban áll a hormonmirigyekkel, elsősorban a szaporítószervek mirigyeivel. A pszichikai minőségek közül a gondokkal, a tépelődéssel, a depresszióval van összefüggésben. A szellemi kimerültség és a mozgáshiány negatívan hat a lép-hasnyálmirigy meridiánra.
 • Kiegészítő meridiánja: gyomormeridián.
 • Energiapólusa: jin.
 • Csakrája: 3 – napfonatcsakra.
 • Túlműködési tünetei: Félénkség, túlzott óvatosság, mindent megtart magának, erőtlenség, édesség utáni farkasétvágy, szomjúság, hajlam a túl sok evésre valódi éhség nélkül, hajlam a görbe hátra, idegesség okozta gyomorfájás, gyomorhurut, láz és sárgaság, tétova mozgás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lép-hasnyálmirigy meridián és erősítő gyakorlata

 1. Alulműködési tünetei: állandó elégedetlenség, nyugtalanság, rossz emlékezet, túl sok szellemi munka, álmatlanság, ebből fakadó fáradtság, gyakori levegővétel, halvány fogíny, szívpanaszok, az ételt mindig le kell öblíteni folyadékkal.
 2. Megerősítései: a lép-hasnyálmirigy meridiánhoz tulajdonságként az igazságosság rendelhető. A megerősítéseket erre a tulajdonságra kell vonatkoztatnunk, és abból kell kiindulnunk, hogy mindennek, ami történik, oka van, és így, ebben az értelemben minden „igazságos”, ami az ok-okozat következménye.
 3. Megerősítései: Napról napra távolodom a másokról alkotott ítéletektől. Mindennap többet tudatosítok magamban életem eseményeiről, a véletlenekről, melyek nem véletlenek. Örömmel veszem át az irányítást életem felett. Az alkotás centruma bennem van. Szeretek és szeretetre méltó vagyok. Részesülök az isteni igazságosságban.

Szívmeridián – SZ

A meridián iránya: A hónalj közepén kezdődik, végighalad a kar belső oldalán, és a kisujj körmének belső oldalán végződik.

 A meridián feladata: A szívmeridián ellenőrzi a vért és az ereket, valamint a verejtékezést, az alvást. Pszichikai síkon felelős a tudatosságért, a gyorsaságért, a gondolatok tisztaságáért, valamint az emocionális egyensúlyért. A szívmeridián irányítja az öt érzéket, de minden életfunkció forrása is egyben. És mint maga a szív is, a szeretetet, az együttérzést, az örömet testesíti meg, nagy hatást gyakorolva ezzel az ember pszichéjére. A hozzá tartozó érzékszerv a nyelv és a belső fül, illetve a befelé figyelő hallás.

Kiegészítő meridiánja: vékonybél-meridián.

Energiapólusa: jin.

 

 

,

 

 

 

 

 

 

 

 

Szívmeridián és erősítő gyakorlata

 

Csakrája: 4 – szívcsakra.

 

Túlműködési tünetei: hisztéria, hisztérikus nevetés, dadogás, állandó fáradtság, szívidegesség, görcsök. Fájdalom a napfonatcsakrában és a mellben szívmagasságban, sárga szemfehérje, sárga vizelet, szomjúság, száraz torok. 

Alulműködési tünetei: túlzott érzékenység, könnyen csalódik, rossz emlékezet, stressz, neurózis, éjszakai izzadás, rémálmok, szívdobogás, szívpanaszok, nedves és forró kezek, kis étvágy.

 

Megerősítései: mindig az a helyes, amit tiszta szívemből teszek, szívem a szeretet ritmusával dobog, szívvel-lélekkel jelen vagyok itt és most, szeretem és elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok.

 

Vékonybél-meridián – VÉB

A meridián iránya: A vékonybél-meridián a kisujjköröm külső oldalán kezdődik, végighalad a kar külső oldalán a vállig. A vállnál V alakban halad a lapockán, majd a nyak oldalán tovább az arcon keresztül, és kis kitérőt mutatva a fül előtt fejeződik be. 

A meridián feladata: A vékonybél-meridián feldolgozza a bevitt táplálékot, szétválasztja és ezáltal energiává alakítja azt. Ezenkívül a nyálkahártyákra hat. A pszichikai tulajdonságok közül az elemzést, a megbízhatóságot hordozza. Az idegesség, a sok düh, a félelem negatívan hat erre a meridiánra.

 Kiegészítő meridiánja: szívmeridián.

Energiapólusa: jang.

 

 

 

Vékonybél-meridián és erősítő gyakorlata 

 

Csakrája: 2 – szexcsakra.

Túlműködési tünetei: kitartás, hajlam a túlórázásra és a túl sok evésre, nyugtalanság, határozottság, nyomásérzet a szemben, kevés nyál, vállfájás, altesti panaszok.

 Alulműködési tünetei: túlzott érzékenység, túl sokat gondolkodik és kontrollálja saját érzelmeit. Rugalmasság, a szemek gyors fáradékonysága, nagyothallás, migrén, vakbélgyulladás, derékzsába, isiász, rendszertelen menstruációs ciklus, petefészek- problémák, rossz székletürítés. 

Megerősítései: a felelősségeimet szabad akaratomból és örömmel vállalom. Örömmel tudatosítom a felelősségem. Az elemzés ellenére látom a nagy és egységes összefüggéseket.

 

Hólyagmeridián – H 

A meridián iránya: A hólyagmeridián a belső szemzugban kezdődik, először felfelé halad a homlokon át, a fejtetőn, majd lefelé, a tarkón keresztül a nyakszirtig. Itt két pályára oszlik, melyek párhuzamosan haladnak a háton farig, majd tovább a comb hátsó oldalán. A térdhajlatban a két pálya egyesül, így a meridián a lábszár hátsó oldalán haladva megkerüli a külső bokát, majd a láb kisujja körömágyának külső oldalán végződik. 

A meridián feladata: Az összes meridián közül ennek van a legnagyobb hatásköre, mivel ezen fekszik a legtöbb pont, valamint a többi meridián harmonizáló pontja. A hólyagmeridián a vizelet gyűjtéséért és kiválasztásáért, a szaporítószervekért felelős. Pszichikai szinten tárolja az aktív energiát, kapcsolatot létesít a központi és a vegetatív idegrendszer között. 

Kiegészítő meridián: vesemeridián.

Energiapólusa: jang.

Csakrája: 1 – gyökércsakra.

 

 

Hólyagmeridián és erősítő gyakorlata

Túlműködési tünetei: túlzott érzékenység, nyugtalanság, idegesség, könnyen indulatba jön, semmiségek miatt aggódik. Nyomásérzet a szem mögött, eldugult orr, fejfájás, nyakcsigolya- fájdalom, hólyaggyulladás, prosztatagyulladás, aranyér, láz, lábfájás. 

Alulműködési tünetei: túlzott érzékenység, ijedős, feszült félelem, főleg éjszaka, félelem a hidegtől, hajlam a görbe tartásra, migrén, éjszakai izzadás, méhpanaszok, feszítés az alhasban, aranyér, hólyaggyulladás. 

Megerősítései: a hólyagmeridián szervi analógiái az izmok. A mozgékonyság és az aktivitás az izmokban fejeződik ki. Ezen erő fejlesztésében a következő megerősítés lehet nagy segítségünkre: aktív vagyok és mozgékony. A hólyagproblémák pszichikai téren az elengedéssel kapcsolatos félelemre utalnak. Megerősítések, amik ebben az esetben hatásosak lehetnek: biztonságban vagyok, félelem nélkül, engedem el a régi gondolatokat, ellazulok, az itt és a mostban élek. Könnyen és nehézségek nélkül engedem el a régit, üdvözlöm életemben az új dolgokat.

 

Vesemeridián – VES

A meridián iránya: A talpon kezdődik, majd a láb belső oldalán halad felfelé, aztán a hason folytatódik, a középvonal mellett halad a szegycsont két szélén fel, majd közvetlenül a kulcscsont alatt végződik. 

A meridián feladata: A vesemeridián az energia-háztartás szabályozásáért, a test méregtelenítő folyamataiért felelős. A család és a munkahelyi stressz okozta állandó megterhelés gyengíti a meridiánt, különösen az úgynevezett elsőrendű energiát, melyet tovább örökítünk és amely energiánk bázisát képezi. A vesemeridián a téli hónapokban különösen érzékeny, ilyenkor erősíteni kell. A vesemeridián által befolyásolt pszichikai tulajdonságok mindenekelőtt az akaraterő, a félelem, a féltékenység, a bizonytalanság, elégedetlenség, kritika, csalódottság is. A párkapcsolatban fellépő nehézségek is közvetlen hatást gyakorolnak erre a páros szervre, a vesére és ezáltal a vesemeridiánra is. 

Kiegészítő meridiánja: hólyagmeridián.

Energiapólusa: jin

Csakrája: 1 – gyökércsakra.

 

 

Vesemeridián és erősítő gyakorlata

 

Túlműködési tünetei: idegesség, érzékenység, türelmetlenség, nyugtalanság, kevés határozottság. Állandó panaszkodás, siránkozás. Hajlam az orrvérzésre és az ájulásra. Torokgyulladás, szájszag, túlórázás miatti kimerültség, szürke arcszín, hányás, pirosas vizelet. 

Alulműködési tünetei: állandó fáradtság, rosszul alvás, döntésképtelenség, félelem, homályos látás, szívdobogás, légszomj, igény a sok pihenésre. Szédülés, elfeketedik a szem előtt a világ. Szürke, száraz, feszesség nélküli bőr. Az altest rossz vérkeringése, zavarok a szexuális életben, repedezett körmök, hajlamok balesetekre. A veseproblémák és a gyenge vesemeridián gyakran partnerkapcsolati problémákkal hozható összefüggésbe. A legbiztosabb út, hogy boldogok legyünk egy kapcsolatban, az, ha saját magunkat is boldoggá teszszük, és nem csak a másiktól várjuk, hogy ezt megtegye. Mivel találkozásunk célja az, hogy tanítsunk és tanuljunk egymástól, ahhoz, hogy nagyobb egyensúly és harmónia alakulhasson ki a párkapcsolatunkban, újra és újra fel kell fedeznünk egymásban a pozitív dolgokat. Engednünk kell magunknak és partnerünknek is az egyéni kibontakozás lehetőségét. Arra kell használnunk az energiánkat, hogy képességeinket fejlesszük. Kényeztessük magunkat és szeretteinket. 

Megerősítései: megszabadultam a félelmektől, napról napra kevésbé vagyok féltékeny. Egyre jobban elengedem a félelmet és a bizonytalanságot. Bízom magamban, a szépségemben és az egyéniségemben. Szeretem és elfogadom önmagam. Elégedett vagyok magammal és az életemmel. A belső elégedettség a legjobb szer a stressz ellen.

 

Szívburokmeridián – SZB

A meridián iránya: A szívburok-meridián a mellbimbók magasságában kezdődik, a váll elülső oldalán halad felfelé a hónaljig, majd a kar hajlító oldalán lefelé a csukló középvonalán keresztül, a középső ujj csúcsán végződik. 

A meridián feladata: Míg a szívmeridiánhoz több szellemi funkciót rendelhetünk, a szívburok- meridián a szívet, a vérkeringést és a vérellátást segíti. Felelős ezen kívül az emésztésért, valamint a pszichikai és pszichoszomatikus megbetegedésekért. Összességében pszichikailag a lelki stabilitásért, az életerőért és az életkedvért. Megmutatkozik az arcunkon állapota, különösen, ha nevetünk. A szív- és a szívburok-meridián létesít kapcsolatot a szívcsakrával.

 Kiegészítő meridiánja: hármas melegítő meridián.

Energiapólusa: jin.

 

 

 

Szívburok-meridián és erősítő gyakorlata

 

Csakrája: 4 – szívcsakra.

Túlműködési tünetei: túlérzékeny reakciók, idétlen nevetés, zavaros beszéd, túl erősen koncentrál a munkájára, hajlam görcsökre, szívdobogás, szívpanaszok, alacsony vérnyomás, rossz vérkeringés, légszomj, szorító érzés a mellkasban, mandulagyulladás, nyelési nehézségek, gyomorfájás, fájó bordák. 

Megerősítései: életem tele van örömmel és boldogsággal. Az öröm bennem van, és körülöttem. Napról napra egyre több öröm, vidámság, nevetés van jelen az életemben. A fény, a szeretet, a nevetés, az élet fontosak számomra.

 

Hármas melegítő – HM

A meridián iránya: A gyűrűsujj körömágyának külső oldalán kezdődik, a kar külső feszítő oldalán felfelé halad, majd a váll és a nyak hátsó oldalán emelkedve körbefutja a fület, és a szem külső szélénél végződik.

 A meridián feladata: Nevének megfelelően a hármas melegítő meridián háromszorosan melegít, azaz a törzs felső, középső és alsó részének hőháztartására van hatással. Ezenkívül védi az első négy csakrát, erősíti a nyirokrendszert, és keringésbe hozza az egész test energiáját. Mivel erősen befolyásolja pszichikailag lelkiállapotunkat, nagy jelentőséget tulajdonítunk neki. Hiszen épp az érzéseink határozzák meg, hogy jól vagy rosszul érezzük magunkat.

Kiegészítő meridiánja: szívburok.

Energiapólusa: jang.

Csakrája: 3 – napfonatcsakra gyökércsakra, 2 – szexcsakra.

 

 

 

Hármas melegítő meridián és erősítő gyakorlata

 

Túlműködési tünetei: túlzott érzékenység, különösen a hőmérséklet- ingadozásokra, fogínyvérzés, fogágygyulladás, bőrkiütés, gyulladások a méhben. 

Alulműködési tünetei: védekező erő hiánya, allergiára és megfázásra való hajlam, kényszerképzet, fejfájás, szédülés, süketség, fülzúgás, izzadás, fáradt szemek. 

Megerősítései: a hármas melegítő meridián erősítésére sokféle megerősítés használható, mivel a meridián három csakrával is kapcsolatban áll. Engedjünk szabad utat a fantáziánknak, és alkossunk megerősítéseket, melyek a belső életerőt, az aktivitást és a biztonságérzetet erősítik (1-csakra), a belső lelki harmóniát és érzelmi egyensúlyt, valamint a személyiség kibontakozását segítik (2-csakra), testünk fizikai erejének, vitalitásának, aktivitásának aspektusait erősítik (3-csakra). Alkalmazhatjuk a következő megerősítéseket például: a belső harmónia és béke állandó kísérőim. Napról napra aktívabb és életerősebb vagyok, rábízom magam az élet áramlására, biztonságban vagyok, béke uralja a lelkemet.


Epehólyag-meridián – EH

A meridián iránya: Az epehólyag-meridián a külső szemzugnál kezdődik, továbbhalad a fülig, és megkerüli azt a tarkóig. Innen megy a homlokig, és a középvonallal párhuzamosan fut vissza a nyakszirtig, aztán a vállon keresztül előrejön, és a törzs oldalán cikcakk vonalban a csípőízületig, onnan a comb külső oldalán halad tovább a negyedik lábujj körömágyának külső oldalához. 

A meridián feladata: Mivel az epehólyag szoros kapcsolatban áll a májjal és a májmeridiánnal, alapvetően befolyásolja az anyagcsere- folyamatokat. A testnedveket – mint például az inzulint, az epét, a nyálat és a gyomorsavat – egyensúlyban tartja. Ennélfogva a cukorbetegek számára nagy jelentőségű. A pszichikai tulajdonságok közül az epehólyag-meridiánhoz a döntőképességet és a lélekjelenlétet rendeljük. 

Kiegészítő meridiánja: májmeridián.

Energiapólusa: jang.

 

 

 

 

Epehólyag-meridián és erősítő gyakorlata 

Csakrája: 3 – szexcsakra.

Túlműködési tünetei: ingerlékenység, túl sok felelősséget vállal, megerőltetni magát, alaptalanul siet. Feszült izmok, fáradt szemek, ébredés utáni farkasétvágy, hónalj alatti duzzanatok, féloldali fejfájás, migrén, epekövek, székrekedés.

 

Alulműködési tünetei: kimerültség, általános fáradtság, idegi megerőltetés, félénkség, éber alvás, szédülés, fülzúgás, fájdalom a külső szemzugban, sok zsírszövet sovány koszt ellenére, fáradt lábak. 

Megerősítései: örömmel engedem el a múltat. Az élet édes, és édes örömökben részesít. Az epehólyag többek között a csontritkulásra is hat. A csontok fizikailag a szilárdságra, állóképességre és a normák teljesítésére vonatkoznak. A szilárdság szemben áll a rugalmassággal, amit megerősítő jelleggel hangsúlyozhatunk, így a kezelést új gondolatminták segítségével mentális síkon is erősítjük. Megerősítésként alkalmazhatjuk: jó felépítésű és kiegyensúlyozott vagyok. Elfogadom a változásokat, rugalmasan reagálok rájuk. Rugalmasságom örömet okoz nekem. Rugalmas vagyok és spontán. Édes örömökben részesülök.

 

Májmeridián – M

A meridián iránya: A májmeridián a nagylábujj belső szélén kezdődik, a lábszár és a comb belső oldalán húzódik végig, lágyékhajlatig. Innen a has oldalsó háti részén folytatódik, majd a mellkasnál a hatodik bordaközi területen végződik.

A meridián feladata: A májmeridián a vér és az energia tárolásáért felelős, és a csit szabályozza, mivel a vér tisztulásához is hozzájárul. A májmeridián erősíti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Pszichikai síkon a haragot és a dühöt képviseli. 

Kiegészítő meridiánja: epehólyag-meridián.

Energiapólusa: jin.

Csakrája: 2 – szexcsakra.

 

 

Májmeridián és erősítő gyakorlata 

Túlműködési tünetei: gyakori dühroham, könnyen felforr, makacsság, türelmetlenül dolgozik, és könnyű kihozni a sodrából. Hisztéria, lúdbőr, mozgáshiány, rohamokban fellépő fejfájás, rossz emésztés, prosztata-, here-, petefészekpanaszok, túl magas cukor- és alkoholfogyasztás.

 

Alulműködési tünetei: erőtlenség, hiányzó döntőképesség, ingerlékenység, ingatagság, lényegtelen dolgokat túl komolyan vesz, szédülés, sárgás szemek, ágyba vizelés, gyors fáradékonyság, hasmenés, hányás, szexuális érdektelenség.

 Megerősítései: a májmeridián fizikai hozzárendelései az izmok és a szemek, ennek megfelelően olyan megerősítéseket alkalmazhatunk, melyek az inak tulajdonságait, az aktivitást és a mozgékonyságot hangsúlyozzák. Az izmok megerősítései: pozitívan élem ki aktivitásomat, örömet nyújt és szórakoztat a mozgékonyságom kiélése. Szeretetet keresek, és mindenben megtalálom azt. Éppen ma nem mérgelődöm! A szemmel kapcsolatban hangsúlyozom, hogy látok, érzek, látni és értelmezni tudok.

 

Kormányzó és befogadó meridián

Két fő irányító meridián: a kormányzó meridián és a befogadó meridián. A tizenkét meridián mellett létezik még két fő vezeték, melyek a fő meridiánok ellátásában fölérendelt szerepet játszanak. A kormányzó és a befogadó meridiánok ezek. Mindkét meridián több szervvel áll kapcsolatban. A középtengely mentén futnak, és csak egyszer kell kezelni őket.

 

Kormányzó meridián

A jang meridiánpólushoz rendelt kormányzó meridián a férfioldalunkat, a bennünk lévő férfit képviseli. Ha jin túlsúlyt állapítunk meg, egy kezeléskor vonjuk be a kormányzó meridiánt is. Más öngyógyító módszerek is alkalmazzák a kormányzó és a befogadó meridián kezelését. A csi-kung gyakorlatoknál például ezt a két meridiánt vizualizáció, képzelőerő segítségével erősítik. Egy másik energetizáló gyakorlat energiafelhúzással erősíti meg az elülső és a hátsó meridiánvezetékeket. Ez úgy történik, hogy a testtől körülbelül két centiméter távolságban, lentről felfelé simítják az energiát. Ez serkentőleg hat mind a két meridiánra. 

A meridián iránya: A meridián a farokcsont alatt kezdődik, a gerincoszlopon halad a nyakszirtig, majd a koponya középvonalán a homlokig, az orron át a felső ajak közepén végződik. 

A meridián feladata: A kormányzó meridián a hat jang meridián fölé van rendelve, és a jang energiát szabályozza. A központi idegrendszerre gyakorolt erős hatása következtében minden testrészt és szervet irányít és harmonizál. 

Kiegészítő meridiánja: befogadó meridián.

Energiapólusa: jang.

Csakrái: a gyökércsakrából kiindulva felfelé halad a homlok- és a koronacsakráig.

 

 

Megerősítése: Elfogadom a bennem lévő férfierőt.

Befogadó meridián

A befogadó meridián a női oldalt képviseli, vagyis a bennük lévő nőt, ha jang túlsúlyt állapítunk meg, akkor kiegészítésként kezelhetjük a befogadó meridiánt, mely a jin energiapólushoz van rendelve. 

A meridián iránya: A befogadó meridián a gátnál, a külső nemi szervek és a végbélnyílás között kezdődik, és az elülső középvonalon halad a hason, a mellkason keresztül, és a száj alsó részénél végződik. 

A meridián feladata: Ez a meridián ellenőrzi a hat jin meridiánt, a jin energia tengerének is nevezik. A befogadó meridián irányítja a különböző jin szerveket: lép, hasnyálmirigy, máj, vese, tüdő és szív. Fontos az összes nőgyógyászati megbetegedés kezelésénél, mivel ez a meridián a befogadást szimbolizálja. Pszichikai síkon ezt a tulajdonságát csak a meridián kezelésével fejleszthetjük. A meridián fontos pontja a kebel palotája, szeretetpont, mely a csecsemőmirigyet aktiválja. 

Kiegészítő meridiánja: kormányzó meridián.

Energiapólusa: jin.

Csakrái: gyökércsakra, szexcsakra, napfonatcsakra, szívcsakra, torokcsakra.

 

 

Megerősítése: elfogadom a bennem lévő nőt. 

 

Bíró Ica „

Köszönet és hála a cikk írójának!

Anolissi