Hara /has/ masszázs

Ez a masszázs gyengéd ugyanakkor nagyon hatásos masszázs technika, a test öngyógyító erőinek mozgósítása céljából. A hara masszázs alapvetően a hason a köldök körüli területen dolgozik, amely a bordaívek és a szemérem csont között található.

A fülben, az arcon, a tenyéren és a talpon elhelyezkedő reflexzónák és a szervek közötti összefüggést sokan sok féle képpen ábrázolják. Kevésbé ismert azonban hogy a has is számos reflexponttal és reflexzónával rendelkezik. A has tájékon elhelyezkedő energiablokádok helyzetüktől függően egy-egy szervnek felelnek meg. A hagyományos kínai felfogás szerint a mirigyek, az agy és az idegrendszer energiái a köldökben kapcsolódnak össze egymással. Bár az élet energia áramlása a test bármely pontján megrekedhet, a köldök környéki energia blokkok hatása az egészségre különösen nagy.

Kinek ajánlható a hara masszázs?

A hara masszázs kiválóan alkalmas betegség megelőzésre, és minden életkorban hatásosan alkalmazható. Nem alkalmazható, rákos betegeken, állapotos nők, műtét után lábadozók, gyomor illetve bélfekélyes, valamint lázas személyek esetében. A hara masszázs nem helyettesíti az orvosi diagnózist illetve terápiát, de segítséget nyújt abban, hogy aktív egészség védelmet folytassunk, karban tartsuk belsőenergiánkat, helyre billentsük a lelki és testi kiegyensúlyozatlanságot. A hara masszázs kitűnően alkalmazható lélekgyógyításban is. Az ókori Kínában az egészséget a legfőbb jónak tartották, amit felelősségteljesen továbbadtak egymásnak az egyes generációk.

A hara masszázs alapelvei:

A jin-jang elv. Egyszerű szavakkal azt fejezi ki, hogy minden dolognak két oldala van, mint pl. nappal és éjszaka vagy ég és föld stb. A két oldalnak saját létéhez kölcsönösen szüksége van egymásra. Csak egymással egyesülve alkotnak egy egészet.

A jin és jang örökös változása létre hoz egy harmadikat, az élet feszültségét, a csinek nevezett élet energiát. Az emberi testben lejátszódó összes folyamat a csí megnyilvánulása és a testet végső soron a jin és a jang poláris erői tartják életben. Az egészség lényegében a harmónia és az egyensúly faktorának függvénye.

A Kínai gyógyászat szerint a csí az energia pályákon / meridiánok/ keresztüloszlik szét a testben, és szabályozza a különböző életfolyamatokat. A betegségek mindig energia blokádokkal vannak összefüggésben. Ha túl sok vagy túl kevés energia van egy testrészben, az az érintett terület betegségéhez vezet, és ez az egész testet terheli. A hara masszázs révén kiváló eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy megérezzük és megszüntessük az energia kiegyensúlyozatlanságait azáltal, hogy a reflexzónák és reflexpontok gyengéd ingerlésével oda irányítjuk az energiát, ahol arra éppen szükség van.

A masszázs erőssége

Av hara masszázs nagyon megnyugtató hatással van a cre. Döntő jelentőségű a megfelelő erősségű masszázs. Ez a mindenkori partner fájdalom érzetéhez alkalmazkodik. Hagyunk elég időt a masszázs általnyugtatott és egyben stimulált testnek és a léleknek, hogy a blokádok lágyan feloldódjanak.